SEO - optimizacija weba

optimizacija slike za web 1
70,9 KB
optimizacija slike za web 2
23,8 KB
Optimizacija web stranica, u pravilu, je sastavni dio procesa izrade web stranica. Naknadno se uglavnom optimiziraju fotografije (slike) a ostali sadržaj sukladno potrebama u odnosu na cilj zbog kojega su stranice izrađene.
Prilikom izrade web stranica trudim se da sav sadržaj, što je moguće više, optimiziram. Primarno (u izradi) dobro optimizirane, kasnije se samo nadograđuju sukladno mogućim promjenama u standardima ili poboljšanjima sadržaja obzirom na cilj.
Ako već imate web a nije dobro ili dovoljno optimiziran, najbolje da Vam optimizaciju napravi onaj tko je stranice izradio. Može je raditi netko drugi ali stranice najbolje poznaje onaj tko ih je izradio. Najčešće je to slučaj sa webom kupljenim po nerealno niskim cijenama. Ako se odlučite na takvu opciju izrade web stranica odmah se raspitajte i koliko će Vas stajati optimizacija takvog proizvoda.
Optimizirane web stranice daju na znanje, kako svojim posjetiteljima tako i tražilicama da se mislilo na njih prilikom izrade web stranica.
Optimizacija web stranica, u cjelini, je sastavni dio procesa izrade weba.
Osim što pozitivno utiču na odnos tražilica prema Vašim web stranicama, optimizirane web stranice štede vrijeme i novac vlasnicima web stranica, vlasnicima tražilica i krajnjim klijentima - korisnicima interneta.
Iako se optimizacija "provlači" kao optimizacija za tražilice (Search Engine Optimization) definitivno se ne radi samo zbog tražilica. Optimiziran sadržaj web stranica može biti i nekoliko puta "lakši" i kao takav brže se učitava, tražilice ga brže indeksiraju a i štedi prostor koji ste zakupili za smještaj web stranica. E da, i manje se troše baterije na mobilnim uređajima korisnika a i imaju manji promet podataka.

Kod web stranica rađenih u CMS-u, sam CMS sažme veličinu postavljene slike, odnosno učini je memorijski lakšom. Većina slika objavljenih na CMS stranicama (već smanjenih od strane CMS-a) može se, ručnim radom, dodatno optimizirati čak i do 30 posto, a neke i značajno više (uz prihvatljive gubitke na kvaliteti).

Primjer optimizacije slike

original: 2816x1880px (1,91 MB)
prvo smanjen na veličinu 500x300px (70,9KB) »
optimizacija slike za web 1

slika 500x300px
teška 70,9 KB

Optimizacijom je težina dodatno smanjena na 23,8 KB »
optimizacija slike za web 2

optimizirana ista slika
teška 23,8 KBKod prikaza većih slika razlika u oštrini je vidljivija. Ako Vam ne odgovara oštrina, u ovom primjeru optimizirane slike, imate raspon od skoro 50 KB za pronalaženje optimalne opcije. I tako redom jednu po jednu sliku...
Kada bi se optimizirale samo slike, SEO bi trajao dosta dugo, ali tu se radi puno više od toga. Ovo je samo primjer optimizacije slike, a za SEO se optimizira sve što čini web stranice.
Ako trebate optimizaciju postojećih web stranica ili niste sigurni da li je dobro napravljena, možemo skupa napraviti SEO procjenu (bez obaveza) - SEO kontakt.

 

 

IZRAĐENE WEB STRANICE